Zaterdagochtend, de binnenvallende zonnestralen warmen lichaam en ziel. De hersenen zijn nog in slaapmodus, zo leren de vele lege vakken in het kruiswoordraadsel dat voor me ligt … drie horizontaal, kim, 6 letters.

Dus tuur ik maar wat naar buiten, waar de overbuur niet voor de klassieke fietstocht opteert, maar zijn oldtimer mobilhome uit de garage heeft gereden. Bedford prijkt er op het front van het voertuig, en zonder een kenner te zijn schat ik deze reiswagen beduidend ouder dan de eigenaars.

De buurman krijgt versterking van zijn vrouw, en ook een werkkist, emmers, dweilen, poetsdoeken, een stofzuiger en een kruimeldief worden erbij gehaald. De tuinslang zorgt voor de noodzakelijke aanvoer van water, en er wordt gesopt, geveegd, gedweild, gelapt en gestofzuigd.

Even bekruipt me het idee om mijn wagen naast de Bedford te parkeren, in de hoop dat hun poetsvirus ook op ons voertuig overslaat. Maar dan moet ik die kamerjas en pantoffels ruilen voor een broek, jas en schoenen, en mijn vrouw haalt net de croissants uit de oven.

Na wat nauwelijks een tweestrijd te noemen is, wint gemakzucht en comfort het van een babbeltje met de buren en een potentieel glimmende auto. Inmiddels worden de kussens van zitbanken en bedden uit hun reiswagen gehaald en ontdaan van stof en pluis, en spoelt de tuinslang zelfs de wielkasten schoon.

Twee croissants later staat de motorkap open, en wordt de motor voorzien van de nodige vloeistoffen en aanmoedigende tikjes links en schroefwerk rechts.

Turelure - Alles loopt op wieltjes

Oh ja, dat kruiswoordraadsel. 2 verticaal, Helsinki, levert een i op positie twee van kim. Toeval, want de zelfklevers op de achterdeur van de mobilhome verraden vele kilometers in het hoge noorden, inclusief de hoofdstad van Finland als bestemming.

De buurman ruilt zijn rubberlaarzen voor schoenen, want blijkbaar is het tijd voor een testritje. De motor komt hoestend en proestend tot leven en de carrosserie schudt zich droog.

Een kwartiertje later parkeert de wagen op dezelfde plaats, en de glimlach op het gelaat van de buurman vertelt dat alles op wieltjes loopt. De buurvrouw komt erbij en heeft een thermos en twee koppen mee, zoveel ijver verdient een koffie in de woonruimte van hun van dak tot wielen glimmend vakantievoertuig.

Twee ontbijtende mensen kijken naar twee overburen die nippend van hun koffie dromen van hun volgende reis. In gedachten verzonken tuurt de man uit het venster naar de … drie horizontaal, einder!

Geïnspireerd om ook eens naar buiten te turen? Om wat je uit je raam ziet en daarbij denkt met anderen te delen? Kruip in je pen en stuur het resultaat naar leef@cm.be. Wie weet maakt onze illustrator binnenkort van jouw 'Turelure' een illustratie.