Een huis kopen is toekomstplannen maken, een beeld in je hoofd hebben van wat je met die woning wilt doen en hoe je je tuin in een gezellige en rustige omgeving kunt omtoveren. Denk daar nog een kleuter en een kleine hond bij en je weet dat een goede omheining de eerste stap is.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad maar uiteindelijk kunnen we eraan beginnen: alle planten, struiken en bomen moeten eruit. Twee maanden later wordt de omheining geplaatst dus trommelen we snel vrienden en familie op. Het ‘tuinweekend’ is een feit.

Mensen werken in de tuin.

Spades, rieken, bijlen en kettingzagen worden bovengehaald. Al snel zien mijn zoontje en ik de takken en struiken vliegen. Het is een indrukwekkend zicht. Trekken en sleuren, schrikken wanneer een tak onverwacht sneller naar beneden valt dan gedacht, een Alle aapjes klimmen in de bomen-liedje op het deuntje van Alle eendjes zwemmen in het water wanneer pluspapa beslist de aap uit te hangen, gejoel van de kleuter als een boom eindelijk omvervalt.

Allemaal leuke momentjes, maar wat het mooist is om te zien? De familiebanden, de vriendschappen, de liefde, het respect tussen iedereen. Vele handen maken licht werk, maar het zorgt ook automatisch voor diepere relaties. Je herinnert je andere leuke momenten samen. Wanneer mijn zoontje lachend naar buiten wijst, besef ik hoe belangrijk het is om op anderen te kunnen rekenen, samen zulke herinneringen te maken.

De helft van wat moet gebeuren, is op één dag gedaan: meer dan we durfden te hopen. Ons werkvolk heeft hun verse spaghetti ’s middags meer dan verdiend. Want ja, terwijl zij de tuin onder handen hebben genomen, hebben de kleuter en ik samen groenten gesneden. De hele voormiddag. Verse spaghettisaus: het is toch iets wat er bij iedereen in gaat.

Met de magen gevuld, ruimen ze nog wat op, maar het is duidelijk genoeg geweest. Gedaan voor vandaag. Frisse pintjes, stoelen in de zon en even bekomen. Bespreken wat nog moet gebeuren, bijpraten en op het gemak huiswaarts.

Een dag later is rechtstaan een hele opgave, steken we het maar op de leeftijd? Hoe dan ook, pluspapa is aan het afzien. Enkele weken recupereren en dan komt het volgend tuinweekend eraan: op naar nog meer vliegend groen en nog meer leuke herinneringen met de mensen die zo belangrijk voor ons zijn.

Geïnspireerd om ook eens naar buiten te turen? Om wat je uit je raam ziet en daarbij denkt met anderen te delen? Kruip in je pen en stuur het resultaat naar leef@cm.be. Wie weet maakt onze illustrator binnenkort van jouw 'Turelure' een illustratie.