Klijntje is een weggeefwinkel voor toekomstige en jonge ouders die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Initiatiefneemster Ingrid Matthijssen gebruikt hiervoor een lokaal van basisschool Klim-Op in Sint-Antonius. Twee keer per week kunnen zwangere vrouwen of ouders met een klein inkomen er terecht voor babyspullen, verzorgingsproducten en kinderkleding tot maat 98. De winkel heeft zijn nut de afgelopen maanden al bewezen, want de nood is groot.

Van droom tot idee

Ingrid kreeg het idee voor haar babywinkel in haar slaap. Een maand later was haar lokaal in de basisschool al volledig ingericht en kon ze van start gaan. ‘Alles is inderdaad heel snel gegaan’, bevestigt Ingrid, ‘en sinds de start enkele maanden geleden is de vraag een beetje ontploft. Reclame hoef ik niet te maken, ik kan het amper bijhouden.’ Toch zul je Ingrid niet horen klagen. Ze voelt zich weer nuttig en daar was het haar om te doen.

Deprimerende situatie

Ingrid lijdt aan een zware vorm van fibromyalgie en staat daardoor op invaliditeit. Haar leefwereld was beperkt tot de vier muren van haar huis en sociaal contact had ze nauwelijks nog. Ingrid: ‘Ik zat in een heel deprimerende situatie en piekerde me suf over hoe ik de dingen kon veranderen. Op een ochtend stond ik dan op met dit idee en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb weer een doel in mijn leven, kom weer onder de mensen én ik help er dan nog eens anderen mee. Ik hoef je niet te vertellen hoeveel deugd dat doet.’

Volle inbox

Na een halve dag in de winkel is Ingrid doodop, dan moet ze rusten. Maar dat heeft ze ervoor over. ‘Als ik dinsdagmiddag thuiskom, zit mijn inbox vol lieve berichtjes van mensen die ik echt uit de nood heb kunnen helpen. Dan voel ik de pijn in mijn lichaam wat minder.

Kom langs

Elke week (behalve tijdens de schoolvakanties) kun je op dinsdag van 9 tot 12 uur en op donderdag van 13.30 tot 16 uur terecht in de weggeefwinkel van vzw Klijntje in de lokalen van de basisschool in de Heybleukenstraat in Sint-Antonius. Ingrid werkt met een beurtenkaart. Iedereen mag een keer per maand spullen komen halen en dat tot zes keer per jaar. Het gaat om kleding, verzorgingsproducten en soms ook pampers.