
Kruimelpad
11 vragen over het contactonderzoek
De media hebben de mond vol over de rol van het contactonderzoek in de strijd tegen Covid-19. Maar wat houdt dit onderzoek precies in? Voor wie is het bedoeld? En hoe kan het de verdere uitbraak van het virus tegenhouden?

Wat is contactonderzoek?
Als iemand ziek wordt door het virus dat Covid-19 veroorzaakt, gaan contactonderzoekers na met wie hij of zij contact heeft gehad:
Bij besmette personen zonder symptomen kijkt men naar de contacten van 2 dagen voor tot 7 dagen na de positieve test.
Bij besmette personen met symptomen zijn vooral de contacten van 2 dagen voor de eerste symptomen tot 7 dagen erna (of langer als er na 7 dagen nog symptomen zijn) belangrijk.
Het is namelijk mogelijk dat ook die contacten besmet zijn. Contactonderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in contacten die langer dan 15 minuten duurden en waarbij er geen afstand van 1,5 meter was. Hoe meer besmettingen vermeden kunnen worden, hoe beter.
Deze methode voor contactonderzoek is niet nieuw. Het is een preventieve methode die wereldwijd wordt gebruikt om de verspreiding van ziektes zoals meningitis of mazelen te beperken.
Hoe weet ik dat een contactonderzoeker mij wil bereiken?
Medewerkers van het contactonderzoek kunnen jou op drie verschillende manieren contacteren. Telefonisch via het nummer 02 214 19 19 of per sms via 8811. Pas als het niet lukt om de vragen voor het contactonderzoek per telefoon of sms te stellen, komt er iemand bij je langs.
Moet ik een dagboek bijhouden van mijn contacten?
Ja. Virologen geven aan dat het in deze fase van de exit uit de lockdown ontzettend belangrijk is om je contacten bij te houden. Op die manier zorg je ervoor dat de mensen in je omgeving de nodige ondersteuning krijgen wanneer jij positief zou testen.
Het kan het werk van contactonderzoekers vergemakkelijken als je in dat geval al een lijstje met namen en telefoonnummers hebt klaarliggen. Op de website van Zorg en Gezondheid vind je een formulier waarop je je contacten kunt bijhouden.
Ben ik verplicht om info over mijn contacten aan de onderzoekers te bezorgen?
Dankzij jouw hulp worden anderen tijdig geïnformeerd en geadviseerd. Hoe meer contacten op die manier worden opgespoord, hoe kleiner het risico op een nieuwe golf besmettingen. Zo vermijden we samen nieuwe, strenge maatregelen. Medewerking aan het contactonderzoek is dus niet verplicht, maar het is een vorm van solidariteit en burgerzin.
Welke van mijn contacten zullen door de onderzoekers gecontacteerd worden?
Als je ziek bent of symptomen vertoont, is het belangrijk om je contacten na te gaan van twee dagen voor je eerste klachten tot het moment dat je thuis in isolatie zit.
Iedereen die langer dan 15 minuten en op minder dan 1,5 meter afstand met jou in contact kwam, mag zich aan een oproep, sms of huisbezoek van een contactonderzoeker verwachten
Daarom wordt momenteel aan iedereen gevraagd een dagboek van zijn of haar contacten bij te houden. Naast de namen en telefoonnummers van de contacten kun je best ook e-mailadressen en geboortedata van je contacten in je overzicht op te nemen.
Wat als ik niet iedereen kan opsommen?
Het is normaal dat je niet iedereen kunt opsommen met wie je contact had. Dat is niet erg. Neem er je dagboek met contacten bij, denk goed na en som er zoveel mogelijk op. Op die manier krijgen de juiste personen de nodige adviezen.
Ook nu blijven de basisregels ontzettend belangrijk:
> Blijf thuis als je je ziek voelt
> Was vaak en grondig je handen
> Houd 1,5 meter afstand van anderen
> Beperk je fysieke sociale contacten. Spreek met familie en vrienden af via online toepassingen.
Kan de info die ik deel later tegen mij worden gebruikt?
De persoon die jou opbelt, sms’t of bezoekt, gaat vertrouwelijk met je gegevens om en respecteert je privacy. De informatie die je deelt, wordt niet gebruikt om te controleren of je de maatregelen van de overheid naleeft.
Alleen de bevoegde dienst voor contactonderzoek krijgt toegang tot de lijst met contacten die je doorgeeft, nooit je werkgever, collega’s, familie, politie of andere overheidsdiensten. De contactpersonen krijgen zelfs je naam niet te horen. Je blijft anoniem.
Wat als ik nauw contact heb gehad met iemand die drager is van Covid-19?
Was je langer dan 15 minuten en op minder dan anderhalve meter afstand in contact met een besmette persoon. Bijvoorbeeld met een huisgenoot of een collega die naast je zit op kantoor. Dan spreken we van een hoog-risicocontact. Wat raden we aan om te doen?
> Blijf 14 dagen in quarantaine. Ga niet werken.
> Ga alleen naar buiten als het niet anders kan.
> Draag bij contact met anderen altijd een mondmasker.
> In je eigen tuin of op je terras zitten mag.
> Ontvang geen bezoek.
> Meet twee keer per dag je temperatuur.
> Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt.
Kom je voor je werk vaak in contact met kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen? Dan word je na 12 dagen thuisisolatie getest, ook als je geen symptomen hebt gehad.
Wat als ik vluchtig contact heb gehad met iemand die drager is van Covid-19?
Ben je slechts kort in contact gekomen met iemand die positief testte? Bijvoorbeeld in de supermarkt of met een collega die je slechts af en toe ziet? Dan spreken we van een laag-risicocontact. Wat is aangeraden?
> Beperk je fysieke contacten zo veel mogelijk.
> Let er 14 dagen lang goed op dat je 1,5m afstand houdt van anderen.
> Was je handen heel vaak en heel grondig.
> Bedek altijd je neus en mond als je je huis verlaat. Je kunt gaan werken of naar school.
> Bel je huisarts en blijf thuis als je symptomen krijgt.
Wat als ik zelf Covid-19 symptomen ontwikkel?
Heb je klachten zoals hoesten, pijn op de borst, verlies van reuk of smaak, of koorts? Dan ben je mogelijk besmet met het virus.
> Blijf meteen thuis zodat je geen contact meer hebt met andere mensen.
> Bel je huisarts voor advies. Hij of zij geeft mee of en waar je getest kunt worden.
> Je huisarts laat het contactonderzoek opstarten.
> Indien je nog geen dagboek bijhield, maak je een lijstje met je contacten.
Mogen mijn huisgenoten nog naar school of gaan werken als ik Covid-19 ontwikkel?
Neen. Ook huisgenoten van een persoon die met Covid-19 besmet is, zullen minstens 14 dagen in quarantaine moeten blijven. De kans is groot dat ook zij besmet zijn