Iedereen vergeet wel eens waar hij zijn sleutels gelaten heeft. Gelukkig hoeft dat niet meteen een reden tot paniek te betekenen. Maar als jij of je omgeving het gevoel krijgt dat er iets niet pluis is, is het toch raadzaam om er snel met een arts over te spreken. De diagnose dementie krijgen mensen namelijk pas jaren na de eerste tekenen. Zo gaat heel wat kostbare tijd verloren, want al is er geen genezing mogelijk, er bestaan behandelingen die de gevolgen tijdelijk afremmen of de symptomen kunnen verlichten.

Nood aan begrip

Er bestaan verschillende vormen van dementie, met als bekendste en meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer. De ene vorm evolueert heel geleidelijk, een andere kan met sprongen verergeren. Ook kunnen de symptomen verschillen. Toch is er ook een gemeenschappelijke deler, namelijk 'verlies'. Je verliest delen van je geheugen, je verliest autonomie en ook mogelijkheden. 

Niet moeilijk dat sommige mensen hier angstig, achterdochtig of verdrietig op reageren. Daarom is het heel belangrijk te beseffen dat mensen met dementie hun uiterste best doen om vast te houden wat ze weten en kunnen. De ziekte laat dit echter niet toe. Ze hebben dus nood aan houvast en hulp, maar vooral aan begrip. Toon erkenning, laat zien dat je beseft hoe groot de impact is en laat vooral merken dat het niets is om je voor te schamen.

CM biedt een overzicht van de mogelijkheden

Na de diagnose sta je er nooit alleen voor.  CM ziet het als haar taak om mensen met dementie en hun omgeving te ondersteunen en voorziet daarom tal van initiatieven voor wie nood heeft aan informatie.

Dat kan gaan over een lijst van zorghulp of financiële tegemoetkomingen. Maar evengoed geven we informatie over de ziekte zelf, of brengen we je in contact met lotgenoten of andere mantelzorgers, bijvoorbeeld via de praatcafés dementie.

Dementievriendelijk Oostende

Een knoop in je zakdoek

Vroeger legde men een knoop in een zakdoek om iets niet te vergeten. Zie je dit symbool ergens verschijnen in Oostende? Dan kan je ervan op aan dat je hier correcte informatie zal krijgen over dementie in al zijn vormen. 

Wil jij graag advies op maat over dementie? Kom dan langs bij ons infopunt dementie bij CM in Oostende. Onze maatschappelijk werkers staan paraat om je te helpen bij de zoektocht naar antwoorden.

Praatcafés dementie

Ben je mantelzorger of kom je op een andere manier met dementie in contact? Dan is er speciaal voor jou een informatie- en lotgenotenaanbod in onze regio, want stilaan komen de dementiecafés weer op gang.