Ga eerst langs bij je huisarts. Die verwijst je zo nodig door naar de neus-keel-oorarts, de audioloog, die je gehoor evalueert, of de audicien, die gespecialiseerd is in audiologische apparatuur.

Zij kunnen jouw persoonlijke situatie het beste inschatten en je informeren over de passende hulp. Je kunt er ook voor kiezen om geen hulpmiddelen te gebruiken, als je je daar beter bij voelt. 

Weet ook dat je in de Goed hoorcentra een gratis hoortest kunt laten afnemen.

Hoorapparaat 

Een hoorapparaat is een klein luidsprekertje dat in je oor wordt geplaatst. Het inkomend geluid wordt akoestisch versterkt. Bespreek met je audioloog of audicien welk hoortoestel het best bij jou past. 

In de Goed hoorcentra vind je een uitgebreid gamma aan hoorapparaten. Met een voorschrift van de neus-, keel- en oorarts kun je gratis en vrijblijvend een of meerdere hoorapparaten uittesten.

Implantaten 

Er bestaan verschillende soorten implantaten. Welke bij jou past, bespreek je het best met je arts of je audioloog. Die kan je ook meer informatie geven over de kostprijs en in welke situatie je een terugbetaling kunt ontvangen. 

Een cochleair implantaat (CI) kan helpen voor personen die geen of een beperkt restgehoor hebben. Dit implantaat zet geluid om in elektrische pulsen die rechtstreeks de gehoorzenuw stimuleren. 

Personen die geen hoortoestellen kunnen gebruiken om medische of professionele redenen of die niet tevreden zijn met hun hoortoestel, kunnen hun toevlucht nemen tot een middenoorimplantaat (MI) of een botverankerd hoortoestel. Een MI zet geluid om in mechanische trillingen. Deze mechanische energie wordt gebruikt om de middenoorstructuren te stimuleren.

Een botverankerd hoorstoestel zet geluid om in trillingen die via het bot het binnenoor bereiken. 

Hulpmiddelen 

Mensen die slechthorend of doof zijn kunnen baat hebben bij een aantal hulpmiddelen, zoals een lichtbel of ringleiding. Daarvoor kun je een tegemoetkoming aanvragen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). 

Ook bij de Goed hoorcentra vind je verschillende hulpmiddelen. Als CM-lid krijg je er 10 procent korting.

Tolken

Daarnaast bestaan er ook tegemoetkomingen voor tolken VGT. Voor professionele doeleinden kan dat via VDAB, voor de privésfeer via VAPH.