Met de slogan Laat angst om te vallen je leven niet bepalen lag de focus van de Week van de Valpreventie dit jaar op valangst. Schrik om te vallen is vaak een reactie op een eerdere valpartij. Hierdoor gaan ouderen minder bewegen en verzwakken hun spieren. 

1 op de 3 thuiswonende 65-plussers valt minstens een keer per jaar
Myriam De Cuyper

Met behulp van een oefenprogramma wil de dienst Thuis Blijven Wonen 60-plussers vaker laten bewegen om zo aan valpreventie te doen. Die dienst zorgt ervoor dat mensen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. 

CM-ergotherapeut Myriam De Cuyper: ‘Advies op vlak van valpreventie kan gaan over aanpassingen aan de woning, zoals het weghalen van kabels of tapijten met opkrullende hoeken. Maar ook suggesties formuleren rond de huur of aankoop van hulpmiddelen behoort tot mijn takenpakket.’  

Ergotherapeuten ondersteunen ouderen om meer zelfstandig te worden en helpen hen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals een jas aantrekken of de magnetron bedienen.

‘Ik leer hen hoe ze hulpmiddelen kunnen inzetten of een handeling kunnen uitvoeren op een veilige en comfortabele manier’, zegt de ergotherapeut. 

Naar de winkel durven

Het oefenprogramma om ouderen meer te laten bewegen, is nieuw. Het werd onlangs ontwikkeld in samenwerking met de Arteveldehogeschool. Het programma richt zich specifiek op thuiswonende 60-plussers die schrik hebben om te vallen. 
 
1 op de 2 ouderen heeft die angst. ‘Niet geheel onterecht, want uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 3 thuiswonende 65-plussers minstens een keer per jaar valt’, zegt Myriam De Cuyper. 

Naast de emotionele impact heeft een val vaak ook fysieke gevolgen. Zo lopen 7 op de 10 hierbij een open wonde op.

‘Door een valpartij ontwikkelen ouderen soms schrik om opnieuw te vallen. Ze vermijden bepaalde activiteiten of gaan bewust minder bewegen. Bij sommigen gaat het zover dat ze niet langer naar de winkel of hobbyclub durven of zelfs hun bad of douche gaan uitstellen. Als je minder durft en dat heeft een impact op je levenskwaliteit, raad ik zeker aan om je te informeren over ons bewegingsprogramma.’

Bewegen tijdens het koken

Het zwaartepunt van het oefenprogramma ligt op lichaamsbeweging. ‘Samen met mijn collega-ergotherapeuten en de cliënten werk ik op het ontwikkelen van spierkracht en evenwichtszin’, gaat de ergotherapeut verder. 

‘We letten er specifiek op dat we oefenmomenten aanbieden in gebruikelijke activiteiten zoals koken, strijken of de trap nemen. Mensen krijgen hierdoor ook zelfvertrouwen voor situaties waarin ze iets alleen moeten doen.’ 

4 tips om vallen te voorkomen

  1. Blijf bewegen. Maak indien nodig gebruik van hulpmiddelen zoals een wandelstok of looprekje. 
  2. Richt je woning en tuin veilig in. Aarzel niet om advies van een ergotherapeut in te winnen. 
  3. Draag zorg voor je voeten. Stevig schoeisel kan een verschil maken. 
  4. Overleg met je arts of bepaalde geneesmiddelen je evenwicht of concentratie verstoren.