Eeuwige piekeraar

Op het moment dat we haar spreken, heeft Fatma Taspinar er net een piekerperiode opzitten. ‘Over mijn werk. Zoals altijd. Of ik wel goed bezig ben. Dat soort dingen’, verduidelijkt ze. Dat piekeren is niets nieuws voor haar, het is er altijd geweest.

Beluister hier de aflevering

Nieuwsgierig geworden naar het volledige verhaal van Fatma Taspinar? Klik dan in de speler hieronder op de play-knop. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'.  

Geen ervaring met podcasts? Hier lees je hoe je een podcast beluistert. Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer.

‘Al sinds mijn kinderjaren probeer ik mezelf te veranderen. Zo van: ge moet wat minder dit en wat minder dat zijn. Of: ik ben daar niet op ingegaan en heb ik die persoon wel genoeg aan bod laten komen. Eigenlijk kruip ik voortdurend in de gedachten van iemand anders. Alsof ik een schuld moet vereffenen.’

Op het ergste moment kon ik niet opstaan van het piekeren
Fatma Taspinar

Piekeren als overlevingsstrategie

Dat die innerlijke criticus niet strookt met het beeld dat de buitenwereld van haar heeft, beseft Fatma maar al te goed. ‘Ik doe mij stoerder voor dan ik ben. Dat is gewoon de manier die ik mezelf heb aangeleerd om vooruit te gaan. Dat heeft mij veel opgeleverd, maar het heeft zich ook tegen mij gekeerd.’

‘Op het ergste moment kon ik niet opstaan. In mijn hoofd probeerde ik de puzzel van mijn gedachten op te lossen. Dat maakte dat ik pas tegen de middag uit mijn bed geraakte. Ik kon niks anders meer doen dan piekeren. Dat is het punt waarop ik naar mijn huisdokter ben gestapt en heb gezegd: ik kan niet meer.’

Hoe ze nu probeert om al die prikkels minder te absorberen en uit haar hoofd te breken? Door iets minder op haar papa te lijken en meer naar haar zus te luisteren. ‘Het werkt. Er zijn al goede dingen uit voortgekomen’ (lacht).

Podcastreeks Wat je nog niet wist over ...

De getuigenis van Fatma Taspinar maakt deel uit van de podcastreeks Wat je nog niet wist over ... In deze podcastreeks van Leef vertellen Bekende Vlamingen openhartig over de obstakels in hun leven.

In het eerste seizoen heeft Sven de Leijer het nog over slaapproblemen, Lize Spit over diabetes, Ben Segers over bipolaire stemmingsstoornis en Ann Ceurvels over mantelzorgen voor haar zoon met autismespectrumstoornis. 

In het tweede seizoen vertelt Dominique Van Malder over opgroeien in armoede, Rob Vanoudenhoven over mantelzorgen voor een kind met een beperking, Hannelore Bedert over verlies en rouw, Clara Cleymans over pesten en zelfbeeld, en Francesca Vanthielen over klimaatangst.