Strijd met de suikerspiegel

Lize Spit was 12 jaar toen ze zich extreem vermoeid voelde, steeds dorstig was en vaak moest plassen. Het verdict: diabetes type 1. 'Mijn moeder moest om die diagnose wenen, omdat ze wist hoe vervelend de ziekte zou zijn. Maar bij mij heeft het veel tijd gekost, nog altijd eigenlijk, voordat het tot mij doordrong hoe ernstig diabetes kan zijn.'

Ik heb mijn diabetes een tijd lang zo veel mogelijk uit mijn leven geband
Lize Spit

Haar suikerspiegel schommelde de 15 jaar die daarop volgden moeizaam binnen de juiste waarden. 'Ik heb de ziekte een tijd lang zo veel mogelijk uit mijn leven geband. Ik deed wel mijn best om een goede bloedsuikerwaarde te hebben, maar ik zag het nooit als een serieuze ziekte. Het besef dat die suikerspiegel mijn lichaam op den duur kapot kan maken, groeide maar langzaam.'

Insulinepompje en alarmsignalen

Wie een dag in het leven van Lize Spit doorbrengt, merkt haar suikerziekte op in allerlei kleine rituelen. Haar insulinepomp zit verstopt in een elastieken bandje rond haar been dat ze een wel erg bijzondere naam geeft. Door de geluidsinstallatie hoor je niet alleen haar favoriete muziek weerklinken, maar ook de alarmsignalen van haar suikerspiegel. 'Als ik een hypo dreig te krijgen, dat is een sterke daling van mijn bloedsuikerwaarden, klinkt door heel het huis piep piep piep. Dan roept mijn vriend Rob: Lize ge moet iets eten!(lacht)

'In zo'n hypo schuilt trouwens het acute gevaar. Dan moet ik op de grond gaan liggen, zodat ik zeker niet dieper kan vallen. Ik pak de suikerpot en begin gewoon lepels naar binnen te werken. Voor ik met Rob samenwoonde, ben ik een tijd alleen geweest thuis. Bij elke hypo vroeg ik me af: stel dat ik nu flauwval. Ik heb één keer naar Rob een berichtje gestuurd: als ik over een kwartier niets laat weten, dan moet je een ambulance bellen.'

Beluister hier de aflevering

Nieuwsgierig geworden naar het volledige verhaal van Lize Spit? Klik dan in de speler hieronder op de play-knop. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'. 

Geen ervaring met podcasts? Hier lees je hoe je een podcast beluistert. Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. 

Podcastreeks Wat je nog niet wist over ...

De getuigenis van Lize Spit maakt deel uit van de podcastreeks Wat je nog niet wist over ... In deze podcastreeks van Leef vertellen Bekende Vlamingen openhartig over de obstakels in hun leven.

In het eerste seizoen heeft Sven de Leijer het nog over slaapproblemen, Fatma Taspinar over piekeren, Ben Segers over bipolaire stemmingsstoornis en Ann Ceurvels over mantelzorgen voor haar zoon met autismespectrumstoornis.

In het tweede seizoen vertelt Dominique Van Malder over opgroeien in armoede, Rob Vanoudenhoven over mantelzorgen voor een kind met een beperking, Hannelore Bedert over verlies en rouw, Clara Cleymans over pesten en zelfbeeld, en Francesca Vanthielen over klimaatangst. 

Ontdek ook