Klaarwakker uit het niks

Als een donderslag bij heldere hemel. Zo arriveerden de slaapproblemen van Sven de Leijer. 'Plots uit het niks werd ik wakker om een uur of vier ‘s morgens. Klaarwakker. Dat begon met 1 dag. Dan werden het 2 dagen, 3 dagen, 4 dagen … En het ging niet meer weg.’

Beluister hier de aflevering

Nieuwsgierig geworden naar het volledige verhaal van Sven de Leijer? Klik dan in de speler hieronder op de play-knop. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'. 

Geen ervaring met podcasts? Hier lees je hoe je een podcast beluistert. Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. 

‘Ik was absoluut niet gewend om daarmee om te gaan. Om plots niet meer te kunnen slapen', vervolgt hij. 'De wereld was op mij aan ‘t afkomen. Ik kon niet zeggen waarom ik slaapproblemen had, maar ik werd wel zot. Ik voelde aan mijn lichaam dat ik klaar was om één of andere oorlog te voeren. Alleen wist ik niet de welke.’

Eenzame nachten

Opnieuw inslapen lukte niet meer. 'Dat waren vier, vijf uur elke nacht dat ik moest opvangen. Wat ik vaak deed om minder gek te worden in mijn hoofd, was gaan wandelen. Alleen, in een stad als Antwerpen om 3 uur ‘s morgens gaan ronddolen … Da's op z'n minst speciaal. En heel eenzaam,’ herinnert Sven zich.

Toen ik klaarwakker in bed lag, kwam de wereld op mij af
Sven de Leijer

‘Toen ik de zesde of zevende nacht op rij niet geslapen had, begon het gevaarlijk te worden. In de ochtendspits naar een opname rijden werd plots als een viermaalvierparcours met hindernissen. Ik had mezelf niet meer in de hand. Ik zat zodanig diep, dat ik er niet meer uitgeraakte. Uiteindelijk werd het ook gevaarlijk voor hoe ik in het leven stond en hoe ik mij tegenover anderen gedroeg. In een gespecialiseerd centrum hebben ze mij wakker geschud.'

Podcastreeks Wat je nog niet wist over ...

De getuigenis van Sven de Leijer maakt deel uit van de podcastreeks Wat je nog niet wist over ... In deze podcastreeks van Leef vertellen Bekende Vlamingen openhartig over de obstakels in hun leven.

In het eerste seizoen heeft Lize Spit het nog over diabetes, Fatma Taspinar over piekeren, Ben Segers over bipolaire stemmingsstoornis en Ann Ceurvels over mantelzorgen voor haar zoon met autismespectrumstoornis.

In het tweede seizoen vertelt Dominique Van Malder over opgroeien in armoede, Rob Vanoudenhoven over mantelzorgen voor een kind met een beperking, Hannelore Bedert over verlies en rouw, Clara Cleymans over pesten en zelfbeeld, en Francesca Vanthielen over klimaatangst.