Van topsporter naar kankerpatiënt

Op minder dan 48 uur tijd veranderde Thomas Van der Plaetsen van topsporter naar kankerpatiënt. Weer gezond worden kreeg natuurlijk prioriteit, maar hij wilde ook zo goed mogelijk in vorm blijven. 

‘Ik ben altijd blijven bewegen. Zelfs tijdens de chemobehandeling in het ziekenhuis deed ik nog lichte powertraining. Ik wou voorkomen dat ik na een aantal maanden weer op de piste stond en mijn pezen helemaal ontwend waren. Niet alleen chemo breekt je lichaam af, maar ook zo vaak in bed of in de zetel liggen. Mensen beseffen dat te weinig.’

Leven na kanker

Op mentaal vlak moest de atleet veel vragen leren beantwoorden. 'Wie ben ik? Wat wil ik nog? Hoe ga ik om met negatieve gedachten? Ik wil ook genieten, meer tijd voor mezelf naast de piste.’

Dat Thomas sinds zijn strijd tegen kanker naar een actievere balans in zijn sportcarrière zoekt, bleek afgelopen zomer. Na een zware hamstringblessure op de Olympische Spelen in Tokio, moest hij opnieuw forfait geven voor het Europees en Wereld Kampioenschap.

‘Ik focus nu meer op wat voor mij belangrijk is om een voldaan leven te leiden. Winnen is minder belangrijk geworden. Mijn zware blessure vorig jaar confronteerde me opnieuw met mijn limieten. Ik wil alles geven, maar op een manier die constructief is voor mij.’

Beluister hier de aflevering

Een podcast is een luisterverhaal dat je kunt beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Klik in de speler hieronder op de play-knop voor de eerste aflevering. Of klik op het wifi-symbooltje in de speler en ga naar je favoriete podcast-app. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen enkele aflevering mist. Klik in de app op 'abonneer', 'volg' of 'subscribe'. 

Podcastreeks Wat je nog niet wist over ... seizoen 3

Denk je wel eens dat je de enige bent die zich alleen voelt met z'n gedachten, moet vechten tegen een ziekte of een vriend of familielid heeft die extra zorg vraagt? Gezondheid houdt ons allemaal bezig, ook al lijkt dat soms niet zo. En dat willen we bespreekbaar maken in deze podcast.

William Boeva leeft met dwerggroei. Door die beperking voelt hij zich te vaak onzichtbaar. Isolde Lasoen heeft meerdere keren per maand migraine. Toch geeft ze niet op. Linda De Win is met pensioen en ontdekt een nieuwe kant van zichzelf. Al doet de stilte van de telefoontjes die uitblijven pijn.

In openhartige gesprekken praten deze bekende Vlamingen eerlijk en vrijuit. Dat is niet altijd makkelijk. Hun getuigenissen zijn stuk voor stuk bemoedigend en ontroerend. Ze tonen dat iedereen worstelt, valt en weer opstaat, op zijn of haar manier. En dat is oké.