
Kruimelpad
Masturberen? Da's je gezondheid trakteren
Masturberen is even normaal als je tanden poetsen. Toch is het voor velen moeilijk om erover te praten. Wist je dat het heel wat voordelen heeft? Svenja Vergauwen, beleidsmedewerker seksueel welbevinden bij Sensoa, geeft meer uitleg.

1. Leer jezelf kennen
Masturberen leert je wat je fijn vindt op seksueel vlak, waar je opgewonden van geraakt. Het helpt je in je seksuele ontwikkeling en je ontdekt hoe je lichaam reageert op opwinding. Wat je hieruit leert, kun je meenemen naar andere seksuele ervaringen.
2. Verzacht menstruatiekrampen
Als je masturbeert, komen er verschillende hormonen vrij. Door het strelen en de opwinding maakt je lichaam endorfine aan, wat werkt als een natuurlijke pijnstiller. Oxytocine, ook het knuffelhormoon genoemd, vermindert je stresshormoon. Daardoor ontspant je lichaam en verlicht de pijn. Dopamine zorgt dan weer voor een euforisch gevoel.
3. Slaap beter
Oxytocine vermindert stress- en angstklachten en heeft een kalmerend effect. Daardoor slaap je gemakkelijker in. Onrechtstreeks versterk je je geheugen, omdat je leerprocessen verwerkt als je goed slaapt. Je bent ook minder prikkelbaar overdag.
4. Boost je immuunsysteem
Na een orgasme heb je tot twintig procent meer antistoffen in je bloed die je beschermen tegen virussen en bacteriën.
5. Verlaag de kans op prostaatkanker
Masturberen is goed voor de prostaat en vermindert de kans op prostaatkanker. Als je klaarkomt, knijpt je prostaat samen en wordt die leeggemaakt. Dat bevordert de goede werking van de prostaat. Het is uiteraard geen wondermiddel. Ook als je veel masturbeert, kun je nog prostaatkanker krijgen.
6. Beleef intensere orgasmes
Bij een orgasme trekken je spieren samen, inclusief je bekkenbodemspieren. Dat helpt tegen incontinentie maar maakt je ook meer opgewonden. Er gaat meer bloed naar je bekkenbodem en vagina doordat je je spieren aan- en ontspant. De beweging stimuleert dat je vagina vochtig wordt, kan voor meer seksueel genot zorgen en op termijn voor intensere orgasmes.
Deze vragen helpen je een handje
Soloseks in een relatie, kan dat wel?
Het kan opwindend zijn om samen te masturberen, maar ook solowerk in een relatie is zeker oké en normaal. Je partner heeft mogelijk een lager libido, is er ook niet altijd en soms is het goed om voor jezelf te zorgen zonder dat die partner erbij is. Vraag je je af of je partner iets tekort komt? Om misverstanden te vermijden, is het fijn om er met elkaar over te praten.
Hoe praat je erover met kinderen?
Het is goed om als ouder te kaderen dat het oké is om je lichaam te ontdekken, dat het niet gevaarlijk of ongezond is. Integreer het van jongs af aan in je opvoeding door de geslachtsdelen te benoemen. Kleuters raken zichzelf aan, zitten met hun hand in hun broek, gaan ergens tegenaan leunen en schuiven op en neer. Reageer niet gebruuskeerd maar zeg tegen je kind dat je weet dat dat een leuk gevoel geeft en het normaal is. Begrens wel waar en wanneer het kan. Zoek je informatieve boeken en prentenboeken? Ga naar www.sensoa.be/materiaal.
Kun je masturberen leren?
Wat als je moeilijk klaarkomt tijdens het masturberen? Weet dat je zelfbevrediging kunt leren. Je vindt bijvoorbeeld meer info op www.allesoverseks.be.
Is niet masturberen ongezond?
Sommigen masturberen niet omdat ze dat vreemd vinden of raar ten opzichte van hun partner. Het is niet ongezond om niet te masturberen: het mag, maar het moet niet. Krijg je grote teelballen met opgehoopte zaadcellen als je niet masturbeert? Nee, je lichaam breekt een teveel aan zaadcellen af, de oudste eerst.