Zuster Ludwina

Hoe het komt dat in een klein dorpje straks een innovatief woonzorgcentrum geopend zal worden? Dankzij een grote portie moed.


In het centrum van Sint-Huibrechts-Lille, een gehucht van Pelt in de provincie Limburg, verrijst een gebouw dat veel meer wil zijn dan een woonzorgcentrum. Het moet een ontmoetingsplaats worden waar mensen wonen en zorg krijgen, maar waar ook andere activiteiten plaatsvinden. In het nieuwe woonzorgcentrum komt ruimte voor de plaatselijke bibliotheek. De zaal waar vandaag de Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid repeteert, wordt met het woonzorgcentrum verbonden, zodat er een gemeenschappelijke ruimte ontstaat voor bewoners en hun familieleden, maar ook voor de buurtbewoners. Kortom, in Sint-Huibrechts-Lille komt het woonzorgcentrum van de toekomst. Een huis dat geen eiland is, maar zich integreert in en met de buurt.


Ik was erbij toen het onderzoeksteam van de hogeschool UCLL het project kwam voorstellen in het bestaande woonzorgcentrum Sint-Jozef in Neerpelt. Via een participatief proces wilde het team alle inwoners van het dorp betrekken. Toen de onderzoekers de vergaderzaal verlieten, bleef het even stil. Tot zuster Ludwina, voorzitter van de raad van bestuur, het woord nam. Ze verwees naar een bezinningstekst waarmee de vergadering geopend was. Een tekst over ‘moed’ van Jeanne Haze, de stichteres van haar kloosterorde.


‘Ik besef dat we met dit project iets trachten te realiseren wat we nog niet kennen, maar we moeten nu moed tonen’, stelde zuster Ludwina. In Sint-Huibrechts-Lille hebben ze moed getoond. Een makkelijk traject was het niet. De eerste plannen waren klaar in 2014. Het nieuwe woonzorgcentrum zal pas eind volgend jaar de deuren openen. Maar straks heeft het dorp een van de meest vooruitstrevende woonzorgcentra van België.


Moedige mensen kiezen voor de moeilijke weg. Wie moedig is, gaat voluit voor zijn overtuiging, ook al is er geen enkele verplichting om dat te doen. Vaak tonen moedige mensen moed in het belang van anderen. Ze nemen risico’s omdat ze ervan overtuigd zijn dat wat ze doen het goede is. Laat ons vooral geen schrik hebben om moed te tonen. En minstens even belangrijk, geef mensen de kans om moedig te zijn. Moed verdient alle ruimte.


Luc Van Gorp,


Voorzitter CM