De pit van mevrouw Put

Mevrouw Put is haar naam. Leerkracht Latijn van onze dochters aan het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. Als we op oudercontact gingen, dan wisten we meteen waarom leerlingen zo gek waren op haar. Mevrouw Put is zo’n leerkracht die leerlingen inspireert en die erin slaagt om het beste in mensen naar boven te halen. Gewoon door te zijn wie ze is: een vrouw met pit die zoveel enthousiasme uitstraalt dat haar leerlingen er energie van krijgen.


Want laat dat net een aantrekkelijke eigenschap zijn van mensen met pit. Zij hebben de gave om andere mensen te begeesteren. Lees er maar eens het interview met Stig Broeckx op na, verderop in dit magazine. De manier waarop hij teruggevochten heeft vanuit een schijnbaar uitzichtloze situatie, dwingt diep respect af. Met zijn wilskracht is hij een voorbeeld voor zovele anderen die kracht putten uit zijn verhaal.

Pit ontstaat vanuit de wil om iets te bereiken, vanuit een overtuiging of vanuit een droom. Het is een kracht die diep in ieder van ons zit. Spreken we die kracht aan, dan kunnen we ze ook overbrengen op andere mensen. Mensen met pit planten zaadjes waarmee ze het vuur bij anderen aanwakkeren.


Pit tonen doet een samenleving bruisen. Net daarom is het zo belangrijk om mensen zoveel mogelijk de kans te geven om hun innerlijke kracht uit te dragen. Want net zoals een eikel maar kan uitgroeien tot een sterke eikenboom, als hij in goede grond terechtkomt, zo hebben mensen een inspirerende omgeving nodig om met pit uitdagingen aan te gaan.


Laat ons vooral de omstandigheden creëren waarin mensen het beste uit zichzelf naar boven kunnen halen. Pit geeft veerkracht, voor jezelf en voor anderen.


Luc Van Gorp,


Voorzitter CM