Bloederige kwaliteit

Vlamingen kunnen niet alleen goed fantaseren, ze schrijven ook goed. De jury was verheugd over de hoge kwaliteit van de inzendingen. Er passeerden veel sfeervolle beschrijvingen van donkere stegen, duistere bossen en schemerige gangen. Eenzame slachtoffers schrikken van krakende trappen en klikkende hakken. In de schaduw loert het roofdier. Is het een wolf, of een man met een mes? Wat volgt, is een ijselijke gil en druppelend bloed …

'Pas op het einde ontdek je de ware toedracht en de kille berekening van de dader'
Jurylid Bram Dehouck

Kille berekening

Uit de 10 meest originele verhalen koos het publiek de 5 mini-thrillers die naar de finale gingen. Toni Coppers, Hilde Vandermeeren, Bram Dehouck en Stephanie Lemmens selecteerden de winnaar.

‘Het winnende verhaal is inhoudelijk sterk’, zegt Hilde Vandermeeren. ‘Ook het ritme zit heel goed. Er zit een kadans in die stilistisch klopt.’ Bram Dehouck beaamt: ‘Het verhaal begint rustig, ontspannen zelfs. Een mogelijk moordwapen komt in beeld, maar betekent geen gevaar. Pas op het einde ontdek je de ware toedracht en de kille berekening van de dader. Dat zorgt voor een mooi effect. Het winnende verhaal speelt met de lezer en laat veel aan de fantasie over.’

De punten zijn geteld en de winnaar is ...

Jana Goes uit Gent:

De kapper verzorgde de lange bruine haren van zijn klant. Wassen, drogen en föhnen. De vlijmscherpe schaar liet hij links liggen. Het haar was lang genoeg. Eenmaal, tweemaal, driemaal rond haar nek.

Met haar verhaal wint Jana een gesigneerd boekenpakket.  

De andere verhalen uit de top 5

Terwijl ze de portretten bestudeerde, verbaasde het haar hoe fijn zijn vingers moesten zijn om iedere vrouw zo volmaakt te verbeelden, tot ze geen adem meer kreeg door de klei op haar gezicht.
     - Felix Sandon

Dries schrikt wakker in de zetel. Uit de babyfoon klinkt het geluid van een schreeuwende baby. Zijn vriendin zit lijkbleek naast hem. Ze is hoogzwanger van hun eerste kind.
     - Wesley Kuystermans

Midden in de nacht. Getik op het raam aan de zuidkant. Stilte. Getik op het raam aan de westkant. Stilte. Haar man is niet wakker te krijgen. De lichten doen het niet. Stilte.
     - Alfons Paul De Winter

‘Buurman! Je dochter is me er toch eentje, hoor.’
- ‘Wat bedoel je?’
‘Ik zag ze vannacht weer door het raam naar binnen kruipen.’
- ‘Buurman, mijn dochter is op schoolreis in Frankrijk.’
     - Amira Vermylen

Wie is de jury?

Toni Coppers

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Zijn boek Dood water werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Zijn populaire reeks rond commissaris Liese Meerhout is niet alleen een verkoopsucces, maar was ook een kijkcijferhit als de serie Coppers op VTM. Dit jaar lanceerde hij met Val de carrière van zijn nieuwe speurder: privédetective Alex Berger. 

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren is de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfster. Ze schreef meer dan 45 kinder- en jeugdboeken die meermaals werden vertaald en waarvoor ze onder andere een Zilveren Griffel en een Boekenwelp ontving. Haar psychologische misdaadromans vielen meteen in de smaak. In 2017 ontving ze de Knack Hercule Poirotprijs voor Schemerzone. In september verscheen het laatste deel van een trilogie die ze samen schreef met de bekende strafpleiter Walter Damen.

Bram Dehouck

Bram Dehouck won in 2010 met zijn debuut De minzame moordenaar meteen de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Twee jaar later won hij de prijs opnieuw met Een zomer zonder slaap. Zijn werk werd vertaald in het Duits, Frans en Engels. 

Stephanie Lemmens was redacteur bij uitgeverij Manteau. Zij begeleidde auteurs bij het schrijven van een boek en werkte onder anderen samen met Toni Coppers.